Kauko Aalto Decipit frons prima multos

Brianin elämä

Katsoin, ties monennenko kerran Monty Pythonin Brianin elämän {Monty Python`s Life of Brian}. Elokuvan ilmestymisen aikoihin se aiheutti luonnollisesti.  närkästystä kristikunnassa. Tulin ajatelleeksi, minkälaisen reaktion vastaavanlainen elokuva aiheuttaisi islamilaisessa maailmassa, jos heidän joukostaan nousi vastaavanlainen ryhmä ja toteuttaisi parodian ”Muhammadin elämä.” Tämä on hypoteettinen ajatus, eikä sen toteutuminen siinnä horisontissa. Mutta jos, toteutuisi, maailma olisi ehdottomasti rauhallisempi paikka. Tällä hetkellä Brianin elämä osoittaa kuinka kaukana itä on lännestä mukaillakseni Kiplingin kuuluisaa sitaattia.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Brianin elämä on klassikkoelokuva ja helpottaa ymmärtämistä siihen, että satukirjoihin ei voi uskoa. Alkuperäisesti pitäisi vain uskoa omaan itseensä ja tehdä sitä hedelmää, minkä kylvää ympäriinsä ja niittää minkä on saadakseen.

Minkä kylvää ja jättää taakseen, sen niittää edessään.

Olen toistuvasti kertonut muille, ketkä uskovaiset ovat kyselleet, että mitä tämä tarkoittaa:

Minä näen sen, että edessäni on elämän puu, jonka runko on perusta ja juuret on elämänlähde. Oksanhaarat edustavat eri uskontoja. Vaikka sen puun niittäisi rungosta poikki, versoaa siitä kuitenkin uusia oksanhaaria.

Minä uskon siihen elämänlähteeseen.

Tieteellisemmin minä sanon, että me olemme tulleet tähdestä, siitä, joka kuoli ja räjähdyksen jälkeen loi meidät. Lyhyesti siis.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Tällä hetkellä Brianin elämä osoittaa kuinka kaukana itä on lännestä."

Idän ja lännen välinen etäisyyn on likimain 20 000km. Sattumoisin se on melkein sama kuin pohjoisen ja etelän välinen etäisyys.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Minulle ei äkkiseltään valkene mitä tekemistä puolikkaan maan kaaren pituudella on Rudyard Kiplingin sitaatin kanssa, varsinkaan kun tuohon aikaan ei tiedetty maapallon olevan geoidi, eli sen puolikkaan kaaret eivät ole samanpituisia. Kulttuurisesti ajatellen lännen ja idän ero on huomattavasti suurempi, en vain tiedä kuinka sen voisi ilmaista pituuden yksikköinä.

Käyttäjän SeppoMakkonen kuva
Seppo Makkonen

Niin se on arvoisa Hra Kosonen. Lisäisin vielä Juicen vanhan oivalluksen "kun katson maailman ääriin, oman niskani nään":)

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Kyllä tuollaisen kuvan voisi asiasta saada. Elämääni ei kuitenkaan islamin ja koraanin tutkiminen tee hankalaksi, työtä siinä kyllä riittää. Ei se minulle ole pakkomielle, kuten luulen sinun ajattelevan vaan asia tai ilmiö, joka koskee yhä suuremmassa määrin Suomea ja koko Eurooppaa. Koska sen kanssa on elettävä ja tultava toimeen on sitä jos ei nyt ymmärrettävä niin ainakin tuntea sen verran, ettei markkinoilla tule orjaksi myytyä.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Leffa on todellakin klassikko.

Pythonien loistava huumori uppoaa ainakin minuun. Ja asenne https://youtu.be/jHPOzQzk9Qo

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@4. Tämä on mielestäni parempi versio kivityksestä ja hauskuuttaa joka kerta:

https://www.youtube.com/watch?v=FQ5YU_spBw0

Olihan kenties kuukausi vai pari kuukautta sitten Fingerporin sketsi, jossa Jeesus sanoo, että se synnitön heittäköön ensimmäisen kiven. Kaikki alkoivat pohdiskelemaan ja sanoivat, että joo, Jeesus heittäköön sen kiven, onhan hän synnitön...

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Niin tai Päivi Räsänen tai Susanna Koivula...

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #12

@12. Eivät voi, sillä he ovat jo syntyäänsä synnillisiä? Miten ihmeessä kukaan voi heittää ensimmäistä kiveäänsä? Miehille vähän lukutarkkuutta, että kiveä, ei kivestä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Tämän meinasin itsekin linkittää, kun luin Aallon viisaudet.

Nyt kun kuuntelin tämän, sain taas korvamadon.
Always look on the bright side of life...

Tekeehän tuo hyvälle mielelle joka kerta kun kuulee.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

"Tulin ajatelleeksi, minkälaisen reaktion vastaavanlainen elokuva aiheuttaisi islamilaisessa maailmassa, jos heidän joukostaan nousi vastaavanlainen ryhmä ja toteuttaisi parodian ”Muhammadin elämä.”"

=> Fatwa

Terv. nimimerkki "Brianin elämän kerran vuodessa - ainakin- katsonut/nauranut läpi"

https://www.youtube.com/watch?v=SGI9UevrzGc ...kohdassa 3:00 " If you have made this film about Mohammed..."

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Voi vain kuvitella, minkä reaktion Brianin elämä olisi aikaansaanut vain muutama vuosikymmen aikaisemmin, puhumattakaan muutamasta vuosisadasta.

Tuskin olisi poikennut hypoteettisesta islamilaisesta reaktiosta.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

"Voi vain kuvitella, minkä reaktion Brianin elämä olisi aikaansaanut vain muutama vuosikymmen aikaisemmin, puhumattakaan muutamasta vuosisadasta."

Elokuva on tehty 40 vuotta sitten.

Lieneekö kuinka lähellä aika , jolloin voitaisiin tehdä saman tyyppinen elokuva Muhammedista?

Jos oikein ymmärrän, islam uskontona ´syntyi´ noin vuonna 600.

Onko meidän odotettava 600 vuotta, jotta voitaisiin tehdä saman tyyppinen elokuva Muhammedista?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@8. Olet ihan oikeassa, että Muslimin uskonto syntyi vasta 500-600 vuotta juutalaisten tooria myöhemmin, kun erimielisyyksistä eriytyi erikseen.

Silti heidän kirjastaan löytyy esim. arkkiengeli Gabrielista niin kuin meidän saturaamatusta...

Ne monet raamatuissa kerrotut vedenpaisumukset, gomorrat yms. kauheudet on löydetty nykyään tieteellisesti merkintöjen perusteella, että ne olivat luonnon aiheuttamia eikä jumalan.

Toki siihen kauan aikaa sitten ihminen ei ymmärtänyt jotain outoa, niin helpompaa oli kirjata jumalan nimeen, kun selityksiä niille ei ole aikoinaan löytynyt.

Luulen, että Muhammed-tyyppistä huumorielokuvaa ei löydy, sillä ne kieltävät profeettansa kasvot. Elokuva voisi toteutua, jos 100% pääosan muhammedin kasvot olisi peitettynä ja ainoastaan smiley-hemmo siihen päälle.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #11

Tarkkuutta. Islam syntyi karkeasti ottaen noin 600-vuotta kristinuskon jälkeen. Kristinusko taas on noin 1000-vuotta uudempi kuin vanhimmat toorat. Eli islamin ja toorien välillä on noin 1600-vuotta. ;)

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #14

Andersson sekoitti toorat keskusteluun kristinuskon opin teoksina. Toorien vanhimmat kirjoitukset ovat ajalta 1450 eaa. Toorat kokonaisuudessaan on kirjoitettu vuoteen 400 eaa mennessä.

Juutalaisuuden ja islamin välinen aika voisi olla noin tuhat vuotta, kirjoitusten lopullisen muodon välillä on kulunut noin 1200 vuotta.

Evankeliumit kirjoitettiin noin 70-130 jaa ja Uuden Testamentin kirjat tulivat lopulliseen kaanoniin vuonna 367.

Uuden Testamentin lopullisen kaanonin ja Vanhan testamentin tooran välillä on siis noin 800 vuotta.

Jeesuksen opetusten (noin 27-32 jaa.) ja profeetta Muhammedin saamien ilmestysten (noin 610-632 jaa.) välillä on kulunut tosiaan melko tarkasti 600 vuotta.

Koraani on kirjoitettu kirjalliseen muotoon vasta 800-luvulla jaa. Joten kristinuskon perusteoksen ja islamin perusteoksen välillä on kulunut noin 400 vuotta.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Elokuva on tehty 40 vuotta sitten."

Pari vuotta vanhempi niin olisi siinä ajassa kun alkukantaiset ranskalaiset vielä katkoivat päitä.

Muhammedista on muuten tehty kaksikin elokuvaa, ensimmäisessä ei profeettaa kuvata mitenkään ja tehty länsimaisa ja toinen näistä on suhteellisen tuore, tehty Iranissa ja siinä myös kuvataan sitä Muhammedin hahmoa. Saudit taisi vähän älähtää mutta elokuva taisi vaan olla niin paska että siitä ei sitten suurempaa hälyä tullut.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

On selvää, että muslimimaissa moista elokuvaa ei voitaisi nykypäivänä tehdä.

Siinä missä kristilliset yhteiskunnat pystyvät ainakin useimmiten sallimaan uskontojen arvostelun ja jopa pilkan, ovat islamilaiset yhteiskunnat edelleen lähinnä väkivallan uhkaan nojautuvia henkistä keskiaikaa eläviä teokraattisia kehitysmaita. Minusta tuo kertoo lähinnä islamin soveltumattomuudesta nykyaikaan ja islamilaisen kulttuurin heikkouksista.

Perusteettomia uskomuksia ja pakkovaltaa on voitava kyseenalaistaa, arvostella ja tarvittaessa myös pilkata. Mitään ei voi nostaa arvostelun yläpuolelle "pyhyyteen" vedoten eikä dogmeja väittää virheettömiksi vailla näyttöä, ei sellainen toiminta ansaitse kunnioitusta.

Siitä Brianin elämässäkin on kysymys - Monty Python halusi ihmisten ajattelevan itse. Elokuva on hulvattoman hauska ja moni muslimikin on sen nähnyt. Luultavasti elokuva herätti heissäkin enimmäkseen muita ajatuksia kuin halun kivittää sen tekijät.

Toimituksen poiminnat